zondag 9 september 2012

Plano #1

Plano architecten zijn sinds 1987 in Gent werkzaam, vooral op het vlak van kwalitatieve, milieuvriendelijke en betaalbare huizen.Plano Architecten staat voor samenwerken, praten, schetsen, tekenen met opdrachtgevers, uitvoerders, overheden... om praktische, mooie en duurzame gebouwen te maken.




Hun ontwerpstijl is niet in één woord te vatten, maar als u hun projecten gaat bekijken zult u wel steeds dezelfde basisprincipes terugvinden.


Deze woning (PVSoft) is gelegen in Oordegem. 













Het leuke aan dit project is dan men rekening houdt met windrichting en lichtinval, daarvan ook de speciale daken en het terras op het dak.
Ook een zeer leuk gegeven is dat ze geen tierlantijntjes gaan verwerken in hun gebouw maar wel ruimtelijke verrassingen.








Deze woning (Daeze) bevindt zich in Oostakker en is gebouwd in 2003












Functioneel : praktische indeling van de ruimtes met een minimale circulatie waardoor geen ruimte verloren gaat
Oriëntatie: zowel omgevingsfactoren, als zonnestand en windrichting vormen voor hun een basis om aan een ontwerp te beginnen
Licht: natuurlijke lichtinval en verrassende effecten
Strakke eenvoud: geen tierlantijnen maar wel ruimtelijke verrassingen
Duurzaamheid en energie: natuurlijke zonnewering, buffering, zonnewarmtewinst in winter
Oplossing op maat: naargelang de gegeven beperkingen (eisen van de klant, stedenbouwkundige voorschriften, bouwplaatsgegevens,...) wordt het ontwerp telkens weer iets totaal anders, niet banaal noch alledaags
Technische kwaliteit: uitvoerige detaillering vooraf met aandacht voor eenvoud in de constructie.


Vittorio Simoni #2




De afgelopen decennia is Vittorio Simoni (57) uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende architecten in België. 
De afgelopen decennia is Vittorio Simoni (57) uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende architecten in België.
Simoni is de man achter tal van projecten. Gaande van vele grote publieke gebouwen tot handelszaken, hotels, burelen en privéwoningen, in België en intussen zowat overal ter wereld. En natuurlijk ook restaurants. Zo is hij onder meer verantwoordelijk voor het tweesterrenrestaurant ’t Zilte bovenop het gloednieuwe MAS in Antwerpen.In 1987 richtte Simoni zijn eigen bureau op. Hij was toen interieurontwerper, maar breidde zijn werkterrein uit naar architectuur. Dit groeide geleidelijk aan uit tot grootschalige projecten. In 1996 ontving hij de driejaarlijkse architectuurprijs van de provincie Limburg voor het Modemuseum van Hasselt. Simoni laat zich leiden door een specifieke ontwerpmethodiek, die hij omschrijft als een ‘situationele theorie’. Architectuur en interieurontwerp vallen niet in universele theorieën te vatten maar hangen af van de situatie. Deze aanpak levert werkbare en eigenzinnige ontwerpen op. Of zoals hij zelf liet optekenen: “De situatie is de drager van de oplossing.”

Dit ontwerp van vittorio simoni is gelegen in Genk, het is een soort U-vormig gebouw volledig in pleisterwerk.


 







Deze woning heeft veel weg van een oude hoeve wat een leuke extra geeft aan deze moderne woning. De kleine niveauverschillen van de vloer en plafond zorgen voor een aangename sfeer en geven extra karakter aan elke ruimte. Net zoals de indirecte verlichting dat doet op het plafond. Dit gecombineerd met grote glasramen, goede plaatsing van lichtinval, strakke voorgevel en moderne stijl maakt dat dit huis voor mij een topper is.

Rem Koolhaas #3



Rem Koolhaas is geboren op 17 november 1944 te Rotterdam. Hij werd geboren als zoon van de schrijver en filmcriticus Anton Koolhaas. Zijn grootvader was de architect Dirk Roosenburg.
In Nederland ging Koolhaas naar de Nederlandse Filmacademie, waar hij uitbloeide tot een gespecialiseerde scenarioschrijver.
Van 1968 tot en met 1972 studeerde hij architectuur aan de Architectural Association School in Londen. Hij verwierf zijn beurs in 1972 om een tijdlang in de VS te verblijven.
In 1975 richtte Koolhaas met de architect Elia Zenghelis en hun beide echtgenotes, de beeldend kunstenaars Madelon Vriesendorp en Zoe Zenghelis, het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op, dat vanaf dat moment een belangrijke rol zou spelen in het wereldwijde architectuurdebat, zij het in het begin vooral als "papieren architect", dat wil zeggen dat OMA aanvankelijk bekend was van lezingen, prijsvragen, discussies en publicaties, maar niet van gebouwen. Vooral het opzienbarende prijsvraagontwerp voor de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag uit 1978 trok wereldwijd de aandacht.




Om te beginnen ga ik 'Dutch House' gelegen te Nederland bespreken.
Dutch House is een grote villa gelegen op een heuvelachtige locatie. Het is 5000 vierkante meter groot en bevat een grote leefruimte met een grote keuken, extra keuken, studeerkamer, salon, 1 slaapkamer met aparte badkamer + dakterras, daarnaast nog 3 kinderkamers waarvan 2 ook met aparte badkamer en dakterras. Hiernaast bevat het ook een aantal patio’s een grote garage en 4 opbergruimtes.
Hij werkt hier met grote glaspartijen, een plat dak en verschillende niveaus.













 

Ik heb gekozen voor deze woning omdat ik het zeer leuk vind hoe hij de natuur probeert te betrekken in de woning. Dit doet hij d.m.v. grote glaspartijen.
Hij zorgt ook dat de private gedeelten zoals slaapkamer, badkamer,.. ingesloten worden door de leefruimtes, dit maakt het gebruik van grote glaspartijen makkelijker. Dat vind ik zeer leuk gedaan.
Dit is persoonlijk de enige woning van Rem Koolhaas die ik echt interessant vind.
Na een lezing over Rem Koolhaas te hebben bijgewoond, sprong deze woning ook meteen eruit. Daarvoor mijn keuze voor Rem Koolhaas 'Dutch House'